Home » » kerosakan motosikal

kerosakan motosikal

Written By Zanuddin Yaacob on Monday, May 3, 2010 | 2:05 AM

  Salam pengguna motosikal...

Anda pengguna motosikal,,disini dinklate ingin berkongsi sedikit sebanyak motosikal modenas kriss..
boleh dikatakan ramai juga penggemar model ini..tak sah kalau sesebuah motosikal tak pernah bermasalah.
jika kerap terjadi masalah anda pun boring dengan keadaan tersebut..

Motosikal modenas sedap juga ditunggan,,keadaannya suka juga memecut..boleh dikatagori lancar perjalanan,
sudah pelbagai model dan jenis-jenis berada di jalanan..

Walau sesedap mana pun sesebuah model tersebut,mesti ada kelemahan..
dari segi bentuk rupanya ataupun enjin..

Masalah kick starter atau starter tendang..
-apabila anda tendang ia ringan,,tendang beberapa kali baru ada berat sedikit..
biasa dalam 10 atau lebih tendang baru hidup..
-lama-kelamaan langsung tak dapat hidip enjin tersebut kerana ia macam dah tekan turun,,ringan sangat.
bermaksud grandshaft tak dapat berpusing dan menghasilkan pembakaran..
-clucth pun boleh menjadi sebab masalah tersebut terjadi..
-brek lining auto one way pun boleh jadi juga dalam situasi tersebut..
Senang cerita kalau modenas kriss yang biasa terjadi kalau terjadi masalah tersebut adalah
bearing one way..itu jah biasa terjadi,,boleh dikatakan kelemahan model ini..

Senang cerita lagi anda tukar saja bearing one way tersebut selesai masalah..kalau banyak cerita duit banyak terbuang..mungkin anda akan menukar clucht terlebih dahulu...berapa anda rugi..

Banyak pemilik motosikal akan mengalami kerugian ekoran mencari kerosakan,,jadi setelah tahu bolehlah jimat-jimatkan duit..

---Satu lagi masalah modenas kriss 110..
jika anda cek api dekat cuble plug tiada currant atau percitan api..
anda pergi cek cdi ...pergi cek kat coil start dalam magnet..

apa akan jadi,jika coil start dalam magnet tak bergonjang atau longgar,,cek ada percikan api biru pulak tu.
anda tahu tak reptifier atau cup out orang klate cakap ,,untuk cas bateri pun buleh,,pengawal api berlebihan pun buleh,,,sebenarnya ia memainkan peranan untuk cdi modenas 110..cuba anda perhatikan wayar di situ atau anda buang terus reptifier tersebut,,bolehkah modenas kriss 110 di hidupkan..

selamat mencuba resepi ini..dinklate..

Kenali 10 Blogger Terbaik Malaysia

2 ulasan:

  1. owh...info bgus..^^
    tp sy gune moto yamaha ss..
    hehe

    ReplyDelete
  2. Hm...Bagus sgt2 info nih..Thanks

    ReplyDelete

Sila Like Kami di Facebook.
 
Support : Your Link | Careeron9 | OhGosip Artis
Copyright © 2013. DinKlate - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger About Me .