Home » , » Pas Kelantan sangkal kenyataan Mahathir

Pas Kelantan sangkal kenyataan Mahathir

Written By Zanuddin Yaacob on Friday, February 15, 2013 | 8:54 PM

KOTA BHARU - Pas Kelantan menafikan kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa Umno tidak pernah menipu Pas ketika parti itu berada dalam Barisan Nasional (BN).

Timbalan Pesuruhjaya III Pas Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, Dr Mahathir perlu bertanggungjawab atas perpecahan antara Umno dan Pas kerana ketika itu beliau ialah Timbalan Perdana Menteri.

“Ketika itu (tahun 1978), beliau dengan angkuh mengatakan 'kekuatan Melayu tidak terjejas jika Pas tidak bersama Umno'. Atas sebab peranan beliau, Kelantan ketika itu diisytiharkan darurat,” dakwanya di sini, semalam.

Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebelum ini dilaporkan menjelaskan kenapa Pas tidak boleh bersama Umno dalam usaha menyatupadukan orang Melayu dan menyatakan Pas ditipu oleh Umno ketika berada dalam BN.

Mohd Amar, yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Pendidikan dan Dakwah berkata, atas tindakan Dr Mahathir ketika itu, Pas sudah serik dan tidak mahu lagi peristiwa dipermainkan dan ditipu berulang.

“Orang beriman tidak akan benarkan dia 'digigit' kali kedua dan ditarik semula ke dalam parti tersebut.

“Apa perlu kita (Pas) kembali kepada Umno? Cukuplah sekali dipermainkan dan ditipu. Kita sudah ada pengalaman dengan BN, kita dah alami sendiri. Bagi kita, kenyataan itu tidak ada harga sebab kita ada pengalaman pahit dengannya,” katanya.

Sementara itu, beliau turut memberi ulasan mengenai kenyataan bekas anggota Jawatankuasa Dewan Ulama Pas, Prof Madya Mohd Noor Deris yang menyatakan umat Islam perlu bersatu menyokong Kerajaan Pusat yang dipimpin oleh jemaah Islam, iaitu BN.

“Perpaduan lahir atas agama sebagaimana al-Quran menyebut bersatu teguh dan perpaduan mesti berlandaskan asas agama.

“Pas tidak faham apa maksud beliau (Mohd Noor), namun pihaknya menegaskan Pas sentiasa menghulurkan tangan sejak dahulu bagi menegakkan Islam,” katanya.

Kenali 10 Blogger Terbaik Malaysia

0 ulasan:

Post a Comment

Sila Like Kami di Facebook.
 
Support : Your Link | Careeron9 | OhGosip Artis
Copyright © 2013. DinKlate - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger About Me .