Home » , » Zaidi Buluh Perindu Meninggal Dunia - Dikir Barat Kelantan

Zaidi Buluh Perindu Meninggal Dunia - Dikir Barat Kelantan

Written By Zanuddin Yaacob on Saturday, March 2, 2013 | 12:39 AM

JABATAN Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) Kelantan akan memberi sumbangan kewangan kepada keluarga penyanyi lagu dikir barat terkenal Kelantan, Allahyarham Zaidi Mohamad, 46, yang meninggal dunia semalam.

Pengarah JKKN Kelantan, Ismail Yusof berkata, jumlah sumbangan itu belum diputuskan, tetapi ia bagi menghargai jasa Allahyarham terhadap seni budaya khususnya di negeri ini.

"Ini penting untuk membantu keluarga arwah terutama anak-anaknya yang hilang tempat bergantung selepas pemergiannya," katanya kepada Bernama hari ini.

Allahyarham yang lebih dikenali dengan nama panggilan 'Zaidi Buluh Perindu' dek kemerduan suaranya, pengsan pada 10.35 pagi ketika membuat persembahan dikir barat menyambut ketibaan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh
Omar di Kompleks Perikanan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Geting, di Tumpat.

Beliau kemudian dikejarkan ke Hospital Tumpat dan disahkan meninggal dunia pada 11 pagi akibat serangan jantung.

Zaidi meninggalkan seorang isteri, Zaharina Mohamad, 47, dan tujuh anak berusia antara 11 hingga 28 tahun.

Allahyarham merakamkan lebih 100 album dikir barat sepanjang berkecimpung dalam industri dikir barat tempatan selama 20 tahun.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Dikir Barat Kelantan (Pendikir), Mohd Noor Jaafar menyifatkan pemergian Zaidi satu kehilangan besar kepada dunia seni dikir barat.

"Kami juga akan menyampaikan bantuan segera kepada keluarganya dalam masa terdekat di samping memperjuang masa depan keluarganya yang kehilangan tempat bergantung," katanya. - Bernama

Kenali 10 Blogger Terbaik Malaysia

0 ulasan:

Post a Comment

Sila Like Kami di Facebook.
 
Support : Your Link | Careeron9 | OhGosip Artis
Copyright © 2013. DinKlate - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger About Me .