Home » , » Masalah Alternator -Tuan Kereta Pening Kepala

Masalah Alternator -Tuan Kereta Pening Kepala

Written By Zanuddin Yaacob on Friday, January 4, 2013 | 11:37 PM

Masalah kereta ni sudah lama terjadi,sejak kereta dikeluarkan lagi,siapa yang pening kalau kereta tiba-tiba je mati tepi jalan,nak start pun tak buleh,kalaulah ketika itu ditakdirkan hujan lebat,memang sakit,kena hujan lagi.nak tendang kereta tu sayang woi,calar atau kemek,tuan kereta juga kena keluar duit,nak dibiarkan nanti hari-hari sakit mata nak pandang.Kalau sesiapa yang masih tak kenal ape itu Alternator,meh aku kenalkan..
Tulah dia gambar alternator,mana-mana kereta pun macam nilah rupanya,masih tak berubah lagi bentuknya.
Bagaimana nak tahu benda ni rosak, senang jer,ni aku nak ceritakan tip-tip atau tanda-tandanya,jangan dipening-peningkan kepala lagi,simple jer ni..
1-Lampu kat meter yang gambar macam bateri ni tak henti-henti menyala kekadang tak mati pun ketika kereta hidup.
2-Apabila tekan brek kereta macam nak mati-mati,kalau ketika pasang econ dan lampu serta radia lagi dahsyat..nak mati-mati..
3-Nak start kereta susah nak hidup,itu pun setelah lampu amaran dah warning buat tak kisah jer,setelah power batery dah nak habis digunakan,memanglah susah nak start.ibarat tak makan nasi gamaknya lah..

Setelah tanda-tanda dah aku cerita,ni aku nak cerita nak cek pula,buat simple-simple ajer,jangan gabrar.
1-Kalau batery dah tak ada power,pergi cas kat kedai atau beli baru kalau dah tok leh cas atau pinjam batery kereta kawan-kawan atau keluarga terdekat.
2-Sesudah itu masukkan batery,jangan lupa yer,pasang yang positif terdahulu  baru di ikuti negatif..
3-Setelah kereta dapat dihidupkan,jangan matikan enjin,tanggalkan kepala batery sebelah negatif,kalau kereta tiba-tiba mati,sahlah Alternator rosak.

Selamat mencuba kepada kereta anda.

Kenali 10 Blogger Terbaik Malaysia

1 ulasan:

  1. Bnda ni bru jd kst aku ptg td kat jalan ampang..aku pkau vios lma..skit otak ttkan gler td .. nsb bek ader sirg bro tolong aku..jumper n hdup blik..lpas tu die cabut yg negatif n enjin x myi..so altenator aku elok la kan..tp ade plak mmt ckp mst altentor rosak sbb klo btteri kong..enjin xkn mti mngejut..aku cnfius esok nk g kdai tapi tkut kna kncing..tolong la pok din wei

    ReplyDelete

Sila Like Kami di Facebook.
 
Support : Your Link | Careeron9 | OhGosip Artis
Copyright © 2013. DinKlate - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger About Me .