Home » » AKAD NIKAH DALAM ERTI KATA YANG SEBENAR-BENARNYA

AKAD NIKAH DALAM ERTI KATA YANG SEBENAR-BENARNYA

Written By Zanuddin Yaacob on Tuesday, May 1, 2012 | 5:08 PM

Salam sejahtera lelaki dan perempuam


kaum adam bukan main seronok sangat bila bicara pasal kawin nie ? Kaum Hawa pun apa kurangnya. semua manusia inginkan saat-saat bahagia ni. tapi tahu tak maksud di sebalik akad nikah :
"Aku terima nikahnya dgn si dia binti si ayah dia dengan mas kahwinnya RM"
Mudah saja bunyi nye kan ? Rasanya ramai yang tahu macam mana Lafaz akad nikah. Mesti penah dengar kan ? 

LAFAZ AKAD NIKAH

"Aku terima nikahnya dgn si dia binti si ayah dia dengan mas kahwinnya RM"

erti sebenar atau erti tersirat disebalik lafaz akad nikah tu.

ERTI TERSIRAT
"Aku tanggung dosa-dosa si dia dari ibu bapanya, apa saja dosa yang dia buat,dari dedah aurat hingga ke tinggalnya solat, aku tanggung dan bukan lagi ibu bapanya tanggung dan aku tanggung semua dosa bakal anak-anak aku. Kalau gagal, maka aku fasik, dayus & aku rela masuk neraka dan malaikat Zabaniyah melibas aku hingga pecah badan aku”

Kenali 10 Blogger Terbaik Malaysia

0 ulasan:

Post a Comment

Sila Like Kami di Facebook.
 
Support : Your Link | Careeron9 | OhGosip Artis
Copyright © 2013. DinKlate - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger About Me .