Home » » ENGINE EX5

ENGINE EX5

Written By Zanuddin Yaacob on Friday, November 30, 2012 | 1:46 AM

ENGINE EX5

Motosikal HONDA ex5 sudah lama bertapak dihati rakyat Malaysia.Rupa bentuk sejak
dikeluarkan untuk pertama kalinya disini sama sehingga kini,yang bezanya sedikit
kelainan pada spare part.

Honda ex5 yang lama boleh pakai yang baru punya barang,yang baru pun boleh dipakai
yang lama kalau mahulah.

Dari segi enginenya pula boleh dikatakan memang sama,hanya dibezakan seperti papan coil
,maget dan cover engine,one way clucth ada dibezakansedikit,tetapi spare part ex5 ni
boleh diusahakan kalau nak guna.

Spare partnya pula banyak digunakan untuk dipasang ke Honda c70 atau gbo seperti crank-
shaft,blog,cylinder head,papan coil set,magnet,batang 4,malah gear box pun boleh dimasukkan
melalui beberapa modifikasi.Rantai timing set jangan lupa pulak ye..

Sebenarnya untuk menukar rantai timing set Honda ex5 cukup mudah dengan beberapa kaedah.
Perlu faham dan ingat seperkara,setiap engine motosikal atau kenderaan lain,pengeluar dah
siap-siap cop petanda  untuk valve dengan piston tak berlanggar.Cuba perhatikan kat magneto
mesti ada tanda kat magnet dan badan engine,biasanya huruf T,cuba pula dilihat dekat
spoket timing,mesti jumpa garisan petanda.

Anda perlu ingat juga kedua perkara,bagaimana kaedah buka,ulang balik, begitulah kaedah pasang,
sebelum buka pastikan petanda berada kat tempat sepatutnya.ingat!! perlu ingat kedudukan spare
part yang kita hendak buka supaya tidak terbalik atau bertukar arah.Kalau takut tak ingat
tangkap gambar dengan telifon satu persatu..

Selamat mencuba....

Kenali 10 Blogger Terbaik Malaysia

0 ulasan:

Post a Comment

Sila Like Kami di Facebook.
 
Support : Your Link | Careeron9 | OhGosip Artis
Copyright © 2013. DinKlate - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger About Me .