Home » » 10 Ikan Top Dunia -Termahal

10 Ikan Top Dunia -Termahal

Written By Zanuddin Yaacob on Friday, January 4, 2013 | 6:16 PM


Ikan terrbesar kelas dunia dan tersenarai dalm rekod,kalau dulu kala orang panggil dinosour,dalam cerita atau filem ada ikan baik dan ikan jahat sengoti.kekadang perangai ikan ni walau berbadan besar,bertan-tan beratnya tak merbahaya sangat berbanding ikan kecil sebagai contoh iakn pirana,kalau dalm cerita bahay sangat-sangat,jika di baham olehnya,ibarat tinggal rangka agaknya.Berbalik kepada ikan besar-besar dunia yang telah di jaga kerana takut kepupusan,ada akta-akta kalau menangkat ikan tersebut mengikut perairan negara mana ikan-ikan ni tinggal.Sebagai contoh gambar dibawah,...
Walaupun ikan ni cukup besar,ia tidaklah bahaya sangat berbanding pula dengan ikan jerung,ikan ni hanya tinggal kat laut dalam sahaja,tak silap aku ,ikan ni tak bertelur macam ikan kecil,ia melahirkan anaknya,cuma tak ada surat beranak,cuma anda lihat seorang manusia ni selamba sahaja berada ditepi iakn sebegini besar,mereka ni dah otai dengan ikan sebesar ni.

Ini pula ikan yang telah ditangkap kat laut artik..
Mereka ni panggil ikan cumi-cumi,macam-macamlah diorang ni,boleh main-main pula dengan ikan ni,kita tangok pun takut,nanti dia mengamuk,habislah,tetapi jangan risau,merka ni dah kaji habitat dan perangai ikan sebegini..

Ini satu lagi ikan macam mulut buaya.Namanya ikan Aligator,dengan namanya dah gerun,tetapi manusia ada akal berbanding ikan yang ada otak sahaja,nilah walau besar manusia ni boleh siap ambil gambar dalam air di samping mengangkat ikan tersebut..

Ikan Sea Bass merupakan ikan terbesar juga didunia,ia tertewas di negara Amarika daerah California,kalau dapat kat sini kenduri besar gamatnya.
di Laut Mediterania

Kunjungi sumbernya di: http://kuliah-ikan.blogspot.com/2012/04/10-gambar-ikan-terbesar-di-dunia.html
Hak Cipta http://kuliah-ikan.blogspot.com/ Apabila anda meng-copy, mohon dicantumkan blog ini dan link-nya sebagai sumber referensi
Beratnya kira-kira 400 paun besamaan 180kg,dan satu lagi ikan Hiu yang tetewas di laut mediterania,yang lebihnya di mulut yang besar..

di Laut Mediterania

Kunjungi sumbernya di: http://kuliah-ikan.blogspot.com/2012/04/10-gambar-ikan-terbesar-di-dunia.html
Hak Cipta http://kuliah-ikan.blogspot.com/ Apabila anda meng-copy, mohon dicantumkan blog ini dan link-nya sebagai sumber referensi
Mulut ni kalau kasi kereta sorong pun muat agak-agaknya,tetapi tuan-tuan jangan mencuba,bahaya-bahaya..lebih kurang panjangnya 7 meter..Ikan LELE antara terbesar di dunia yang ditangkap dekat negara Thailand,dibawah adalah gambarnya..
Tengok kepada saiznya sahaja dah gerun,dalam air kau bolehlah jadi raja,nah!!ni kat atas daratan nilah habuan kau,boleh kasi sebiji kampung merasa keenakan dagingnya..Ukuran panjang lebih kurang 9 kaki..
Ikan pari adalah salah satu spesis ikan besar juga,jomlihat gambar dibawah,memang besar,ia ditangkap di negara Thailand juga..
Pegang elok-elok ekornya kak,bahaya kalau dilibas olehnya,kalau nak makan rasanya tak berapa enak,yang kecil lagi syok kalau dimasak dengan betul.Yang seterusnya ikan Salmon ditangkap kat California,nah gambarnya dibawah..
Berat tu pakcik,macam dalam filem pula,memang bahagia tengok air muka pakcik ni,apakan tidak,dapat tangkap ikan besar.
Ni satu lagi ikan besar,namanya ikan Marlin atau Tuna,besarnya memang terkejut,memang besar,harganya memang mahal,nama nya Tuna yang tersohor tu mendapt pasaran yang baik untuk dijual,nak saksikan gambarnya dibawah,,
Berat 745kg,manakala panjangnya 17 kaki,kalau sesetengah orang panggil besar bas.Ini pula spesis ketam yang terbesar,ia di panggil Raja Ketam,lihatlah  gambarnya dibawah..
Ditangkap dekat Samudera Pasifik,memang bertuah mamat ni dapat cipta rekod,kalau jumpa kat kampung aku rasa terus lari..Yang terakhir lobster terbesar ditangkap di Maine,besar juga haiwan ni..saksikanlah gambarnya kat bawah..
Itu saja sajian Dinklate nak kongsi dengan anda semua tentang haiwan-haiwan ni....



Kenali 10 Blogger Terbaik Malaysia

0 ulasan:

Post a Comment

Sila Like Kami di Facebook.
 
Support : Your Link | Careeron9 | OhGosip Artis
Copyright © 2013. DinKlate - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger About Me .