Home » » Bestnya Jalan-Jalan Panjat Menara

Bestnya Jalan-Jalan Panjat Menara

Written By Zanuddin Yaacob on Friday, January 11, 2013 | 4:26 PM

Menara adalah mercu tanda sesebuah Negeri ataupun Negara....Sebut saja nama depan menara ,ramai orang boleh sambung selebihnya....sebagai contoh: Menara Condong....bla....bla...Teluk Intan..jadi ramai manusia kat Malaysia atau pelangcong mengenali Menara ini....
Memang menara ini condong...tak tipukan...jangan risau,,tak tumbang menara ni kerana selalu dijaga dan baiki untuk keselamatan semua..menara ini salah satu tarikan pelangcong dalam dan luar negara..

Bangunan tiga tingkat ini memiliki 110 anak tangga yang menghubungkan setiap aras yang tingginya 15.5 kaki. Jika dilihat dari luar bangunan, ianya seolah-olah mempunyai tujuh tingkat.

Struktur bangunan ini diperbuat daripada batu dan kayu, setiap tingkat dilengkapi lorong jalan enam kaki lebar berdindingkan tembok rendah dua kaki yang dihiasi dengan batu berwarna hijau. Atap di bahagian atas dan tepinya pula menggunakan genting.

Tangki air terletak di aras tiga, ianya diperbuat daripada kepingan keluli setinggi 16 kaki dengan muatan 680 kaki padu. Lapisan bawah bangunan ini berukuran garis pusat 43 kaki dan menguncup ke atas 27 kaki.

Apabila diteliti, didapati pengaruh senibina Cina yang paling kuat pada Menara Jam Condong. Ini adalah kerana ia berkonsep sebuah “Pagoda”. Walaupun pembinaannya pada zaman pemerintahan British, namun pengaruh Cina, penderma dan kontraktor telah berjaya dalam memperjuangkan budaya untuk dihayati. Ini jelas didapati pada fasad bangunan menara jam ini seperti gerbang, bumbung genting dan hiasan jubin dan sebagainya yang menunjukkan kekayaan budaya dan senibina Cina.


Jikalau ada kelapangan,datanglah kat Teluk Intan dan merasai sendiri pengalaman dalam menara 3 tingkat ini..

Kenali 10 Blogger Terbaik Malaysia

0 ulasan:

Post a Comment

Sila Like Kami di Facebook.
 
Support : Your Link | Careeron9 | OhGosip Artis
Copyright © 2013. DinKlate - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger About Me .