Home » , » Jangan Jadi Pak Turut - Cikgu

Jangan Jadi Pak Turut - Cikgu

Written By Zanuddin Yaacob on Saturday, February 23, 2013 | 11:48 PM

SEREMBAN – Guru tidak seharusnya menjadi pak turut meskipun bergiat aktif dalam bidang politik.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, sebagai seorang pendidik guru sepatutnya menjadi peneraju masyarakat kerana mereka yang membentuk masyarakat.

“Sekiranya guru bersikap demikian (pak turut) ia akan merosakkan masa depan masyarakat dan bila ini berlaku malang sekali kerana masyarakat akan berpecah dan tidak lagi bersatu padu,” katanya.

Mohamad berkata, terpulang kepada mereka (guru) untuk berpolitik kerana negara ini bebas untuk sesiapa sahaja bergiat aktif dalam politik.

“Tetapi, gunakan akal fikiran dan kita jangan terlampau jumud dan menutup minda sehinggakan kita tidak dapat memandang serta menilai yang mana betul dan salah,”
katanya pada sidang media selepas Sesi Profesionalisme Guru Muda di Auditorium Tunku Puan Chik, Kompleks Penyiaran Tuanku Muhammad, Sungai Gadut di sini, semalam.

Menurut beliau, sebagai seorang guru, mereka perlu menghayati profesion itu kerana ia tugas yang amat mulia.

“Termasuk juga di kalangan guru-guru muda yang perlu memikul tanggungjawab tersebut dan perlu menyambung warisan profesion yang mulia ini.

“Mereka mesti menjiwai profesion yang diceburi ini kerana ianya bukan sahaja satu profesion bagi mendidik anak bangsa sahaja tetapi juga mampu menjadikan negara ini sama ada membangun atau sebaliknya.

“Saya berharap guru-guru muda mempunyai semangat yang tinggi untuk ke arah itu,” katanya.

Kenali 10 Blogger Terbaik Malaysia

0 ulasan:

Post a Comment

Sila Like Kami di Facebook.
 
Support : Your Link | Careeron9 | OhGosip Artis
Copyright © 2013. DinKlate - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger About Me .