Home » » ENGINE NAZA RIA

ENGINE NAZA RIA

Written By Zanuddin Yaacob on Sunday, November 25, 2012 | 6:28 PM

ENGINE NAZA RIA            

Sememangnya kereta mpv yang besar,boleh memuatkan ramai orang dalam satu-satu masa.
Dari segi harga jugak boleh dikategori sebagai kereta mpv mewah.Ia bermula dengan
hyundai trajet,carnival dan naza ria.

Naza ria adalah last model dikeluarkan setelah diganti oleh starek royal.
Namun kereta mpv ini masih dengan penyakit enginenya yang boleh dikategori kurang
kualiti kerana selalu menbelenggu pemilik mpv ini.

Engine bercampur dengan air,masalah ini sangat besar kerana rata-rata pemilik kerta ini
terkena penyakit ini,kos untuk menbaik pulih engine menelan belanja yang mahal,lebih
kurang rm7 ribu keatas.

Engine baru sudah kehabisan stok,tak tahu akan ada atau pun tidak,biasanya blog
akan dibuat balik tempat kemasukan 2k,2k pula diganti dengan yang ada o-ring,yang asal
memang tak ada,cap bearing semua yang baru,gasket overhaul,cylinder head pula
perlu diukur terlebih dahulu,jikalau bawah 10mm boleh dipakai balik tetapi tak ada
warranty dari mekanik.

Kilang dari korea tidak mengalakkan cylinder di skin atau dipotong sama permukaan,kerana
dari segi saiz akan lari,kalau terlalu dekat masalah.mereka mengalakkan pakai yang baru,
harga lebih kurang rm2 ribu lebih seketul.

Ada sesentengah pemilik kereta ini tukar terus kepada engine nissan atau toyota,tetapi kena
pastikan kedai tersebuk dah biasa dan berjaya menukar engine tanpa masalah seperti wayaring
atau drive syaf selalu rosak..sebabnya ada dah yang terkena,kereta mereka tersadai kat
bengkel sampai 1 tahun lebih.

Harga pasaran kereta mpv ni sekarang dah murah,dalam rm20 ribu sehingga rm40 ribu bergantung
keadaan kereta.memandu kereta ini memang puas hati,kalau untuk jarak jauh lagi selesa.
Dari segi penhawa dingin memang A..

Jikalau engine kereta ni tak ada masalah pastri harganya masih rm5o ribu keatas ataupun
dengan harga yang murah berebut-rebut orang untuk memilikinya.

Kenali 10 Blogger Terbaik Malaysia

0 ulasan:

Post a Comment

Sila Like Kami di Facebook.
 
Support : Your Link | Careeron9 | OhGosip Artis
Copyright © 2013. DinKlate - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger About Me .