Home » , , » TOMYAM | Masakan Ibunda™

TOMYAM | Masakan Ibunda™

Written By Zanuddin Yaacob on Friday, November 23, 2012 | 1:17 PM

Tomyam sedap SENGOTI,,kalau dah cuba makin menjadi-jadi.sudah menjadi trend pemakanan orang Malaysia dan tidak mengira bangsa meminati tomyam...
Apatah lagi orang Thai atau Thailand memasaknya..
Percaya atau tidak tuan-tuan sekalian,kita pun mampu untuk memasak tomyam dengan tersedianya resepi-resepi didalam majalah2 ataupun laman web..

.Nah!! ini ada serba sedikit resepi tomyam yang nak dikongsikan dengan tuan2 dan puan2 sekalian.........................................................

1.daging,ayam,sotong atau ayam boleh dicampur
2 dalam 150gram dan terpulang pada kita nak bubuh berapa...2 batang serai.kalau ada cemdawan dalam sepeket lagi best....
3.separuh lobat merah kalau boleh dipotong bulat-bulat macam kat restoran....
4.kubis bunga dalam 30 atau 40 gram....
5.beberapa tangkai daun saderi....
6.dua atau tiga cawan air secukup rasa,kalau anda nak cuba boleh juga diganti dengan air yang kedua atau ketiga basuh beras untuk memasak nasi,air basuh beras ni salah satu resepi rahsia orang thai menyediakan tomyam...
7.satu atau dua labu bawang besar..
8.dua atau tiga batang serai...
9.enam atau lapan  daun limau purut..
10.empat atau tujuh biji cili api atas kesesuan anda...
11.dua atau tiga daun ketumbar..
12.lebih kurang dua kiub tomyam..
13.garam secukup rasa dan dua sudu makan minyak masak......

Kalau dikira-kira banyak jugak bahan-bahan yang perlu disediakan dalam masakan tomyam ni...........cara nak menbuatnya pulak...bahan dah ada main campak-campak jer,tetapi perlu kaedah-kaedahnya tuan2.......

Macam biasa,panaskan minyak terlebih dahulu kemudian tumis bawang besar,seraicili api,,separuh daun ketumbar,daun saderi dan tak lupa daun limau purut salah satu aset penting dalam tomyam...selepas itu masukkan kiub tomyam,daging,ayam,sotong dan udang dan kacau-kacau...selepas kacau punya kacau masukkan air biasa atau air resepi rahsia tadi...tunggu sehingga mendidih..baru boleh masukkan cendawan,lobak merah beserta dengan kubis..jangan lupa taruh garam secukup rasa..masukkan sedikit bawang besar yang dihiris serta daun ketumbar......itulah saja resepi tomyam sedap segoti dari saya...selamat mencuba...jangan tak cuba...                                           

Kenali 10 Blogger Terbaik Malaysia

1 ulasan:

Sila Like Kami di Facebook.
 
Support : Your Link | Careeron9 | OhGosip Artis
Copyright © 2013. DinKlate - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger About Me .