Disinilah Kuih tahi itik dijual..jangan risau...100% halal
Kuih Tahi Itik yang original tanpa dicantik rekabentuknya
Resepi Kuih Tahi Itik
Bahan²nya :
* putih telur setengah kilo (ditapis dengan kain)
* setengah cawan tepung
* 1 cawan gula
* bunga cengkih 5 - 6 kuntum
* daun pandan 3 helai disimpul
* minyak mazola setengah cawan
* putih telur setengah kilo (ditapis dengan kain)
* setengah cawan tepung
* 1 cawan gula
* bunga cengkih 5 - 6 kuntum
* daun pandan 3 helai disimpul
* minyak mazola setengah cawan
Cara membuatnya:
1. Masukkan kesemua bahan di atas,kecuali minyak mazola. kepok² biar sebati.
2. Masak menggunakan api yang sederhana.
3. Sentiasa kacau agar tidak hangit.
4. Bila dah hampir kental, masukkan minyak mazola.
5. Kacau lagi hingga kental sempurna.
6. Asingkan daun pandan dan bunga cengkih.
7. Bentukkan ikut suka hati. Kuih ori macam gambar ni.. Tapi kalau nak bentuk lain pun boleh.. Mengikut kretiviti anda dan senang nak makan..
1. Masukkan kesemua bahan di atas,kecuali minyak mazola. kepok² biar sebati.
2. Masak menggunakan api yang sederhana.
3. Sentiasa kacau agar tidak hangit.
4. Bila dah hampir kental, masukkan minyak mazola.
5. Kacau lagi hingga kental sempurna.
6. Asingkan daun pandan dan bunga cengkih.
7. Bentukkan ikut suka hati. Kuih ori macam gambar ni.. Tapi kalau nak bentuk lain pun boleh.. Mengikut kretiviti anda dan senang nak makan..
Itu saja cara-cara dan bahan -bahan diperlukan untuk membuat kuih tradisional Kelantan ini..anda boleh mencuba sendiri dirumah...selamat mencuba...
0 ulasan:
Post a Comment