Home » » Pengadil Seharusnya Seadilnya - Bersifat Terbuka

Pengadil Seharusnya Seadilnya - Bersifat Terbuka

Written By Zanuddin Yaacob on Sunday, February 24, 2013 | 6:32 PM

BEKAS pemain bola sepak negara, Khalid Ali yang menyokong tindakan Tunku Ismail Sultan Ibrahim menegur Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) mengenai mutu pengadilan Liga-M menyifatkan badan induk bola sepak itu seharusnya mengambil iktibar dan berusaha meningkatkan industri bola sepak negara.

Sambil menyifatkan apa yang diperkatakan Presiden Persatuan tindakan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) bukti jelas FAM memang berada dalam keadaan kurang memuaskan, Khalid berkata, FAM tidak boleh terus menghukum seseorang.

Sebaliknya katanya, FAM perlu bertindak dengan melakukan lebih banyak program untuk melahirkan pengadil perlawanan terbaik.

“Mungkin FAM perlu membuat seminar kepada pengadil di Malaysia. Apa yang penting FAM perlu bertindak dari sekarang.
“Saya akan menyokong mana-mana pihak yang berani memberi cadangan serta teguran kepada FAM kerana ia menunjukkan mereka mahukan kebaikan demi industri bola sepak negara. Ini kerana, kalau orang luar tak boleh
kritik, orang berpangkat tinggi pun tak boleh kritik, siapa lagi yang boleh kritik,” katanya.

Tambah Khalid, “FAM seharusnya lebih terbuka menerima teguran dan kritikan kerana sedikit sebanyak, ia membantu menambah baik persatuan itu, dan bukan sebaliknya apabila terus menjatuhkan hukuman ke atas pihak yang membuat teguran.”

“Kita duduk dalam negara yang menggunakan sistem demokrasi. Bermakna kritikan itu dibenarkan dan (kritikan) perlu untuk menambah baik satu-satu institusi,” katanya. Mengulas lanjut, Khalid berkata, “cukup-cukuplah.”

“Semua orang sudah penat dengan isu gantung ini. Kritikan tidak merugikan sesiapa pun, bagi saya kritikan yang dibuat oleh Datuk Seri Shahidan Kassim, Tunku Ismail dan Tan Sri Annuar Musa tidak membawa maksud apa-apa.

“Mereka cuma berasa bertanggungjawab terhadap persatuan itu, jadi mereka bersuaralah,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Akademik Kejurulatihan Kebangsaan, Dr Balbir Singh Gill turut bersetuju dengan beberapa kenyataan mengenai mutu pengadilan dilihat semakin merudum.

“Sebenarnya ini isu lama yang sering menjadi bahan bualan ramai terutamanya penonton kerana mereka dapat menilai sendiri mutu pengadilan dipamerkan oleh barisan pengadil di Liga Malaysia.

Sehubungan itu, beliau menyarankan agar FAM menubuhkan satu jawatankuasa pengadilan bagi menangani permasalahan tersebut.

“Saya rasa jawatankuasa ini mampu meneliti, mengkaji dan berbincang mengenai mutu pengadilan yang dipertikaikan oleh pelbagai pihak.

“Mereka perlu duduk berbincang bersama-sama bagi mencapai satu standard yang memuaskan untuk mencari jalan penyelesaian,” katanya.

Kenali 10 Blogger Terbaik Malaysia

0 ulasan:

Post a Comment

Sila Like Kami di Facebook.
 
Support : Your Link | Careeron9 | OhGosip Artis
Copyright © 2013. DinKlate - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger About Me .